Kouluterveydenhuoltoon sisältyy:
- Oppilaan kasvun ja kehityksen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
- Terveystarkastukset vuosittain, 1, 5 luokalla laajat terveystarkastukset, joihin sisältyy terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto. Huoltajat kutsutaan mukaan laajoihin terveystarkastuksiin
- Vanhempien ja huoltajien kasvatustyön tukeminen
- Oppilaan erityisen tuen tai tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen ja tukeminen
- Kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä yhteisön hyvinvoinnin edistäminen ja seuranta
- Koulutapaturmien ensiapu ja ensiapuluonteinen sairaanhoito. Jos lapsi loukkaantuu kesken koulupäivän tai koulumatkalla, läsnä oleva aikuinen arvioi tilanteen ja ohjaa tarvittaessa terveydenhoitajalle/ tai lähettää eteenpäin jatkohoitoon ja ottaa yhteyttä huoltajiin. Ensisijaisesti huoltaja vastaa oppilaan saattamisesta terveysasemalle. Koulupäivän aikana sairastuneen lapsen voi päästää kotiin opettaja. Koulutapaturmista koulu täyttää tapaturmailmoituksen vakuutusyhtiötä varten
- Kouluterveydenhoitaja ja -lääkäri työskentelevät tiiviissä yhteistyössä oppilashuollon ja koulun henkilökunnan kanssa.
- Sitouttavassa kouluyhteistyössä terveydenhoitaja osallistuu monialaisen työryhmän palavereihin opiskeluhuoltosuunnitelman mukaisesti.
Valtioneuvoston asetus neuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta määrittää kouluterveydenhuollon palveluiden sisällön. Sairaudenhoito ei sisälly kouluterveydenhuoltoon [1]
Kouluterveydenhuoltoon eivät sisälly
- Sairastuneen oppilaan hoidosta, sairaanhoidon järjestämisestä ja hoitoon viemisestä vastaa ensisijaisesti oppilaan huoltaja. Sairastunutta oppilasta ei pidä lähettää aamulla kouluun terveydenhoitajan arvioitavaksi. Sairaustapauksissa hoidon arvioon ja hoitoon hakeudutaan terveyskeskuksen lääkäri- ja hoitajavastaanotoille. (esim.tapaturmat vapaa-ajalla jne.)
- Oppilaskohtainen lääkityksen hoito pitkäaikaissairauksissa oppilaan turvallisuuden varmistamiseksi: Huoltaja ilmoittaa koululle lapsen mahdollisesta sairaudesta ja lääkityksestä, jota lapsi saattaa tarvita koulupäivän aikana. Ensiapuun tarkoitettu lääke on hyvä olla lapsen mukana koulussa!
Kouluterveydenhoitajalla on vastaanottoa kouluilla klo 12–13 ilman ajanvarausta niinä päivinä, kun on kouluilla. Muut ajat ovat ajanvarauksella. Näin pyrimme rauhoittamaan terveystarkastukset keskeytyksiltä ja takaamaan laadukkaan kohtaamisen terveystarkastuksissa lapselle ja hänen perheelleen.
Yhteyden terveydenhoitajin saatte puhelimitse arkisin klo 12–12.30, terveydenhoitajan ollessa varattuna, soittaa hän takaisin.
Riikka Nummela Hannele Nikander-Tuominen
Osastonhoitaja Palvelupäällikkö
Puh. 040 6101272 Puh. 0447819056
[email protected] [email protected]
Kouluterveydenhoitajien yhteystiedot:
Friisilän koulu
Jenni Holkeri ma-to puh. 044 7971601
Ihalan, Krookilan ja Konsan koulut
Henna Mäkinen puh. 044 797 1591
Kerttulan, Kuloisten ja Myllyn-Antin koulut
Saranda Nasrollahi puh. 044 797 1076
Kaanaan ja Tahvio- Tikanmaan koulut
Maria Telén (Riikka-Maria Kaase opintovapaalla 30.4.2025 asti) puh. 040 620 2757
[1] Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu-… 338/2011 - Säädökset alkuperäisinä - FINLEX ®
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille