Tahvio on KiVa Koulu!


KiVa Koulu -ohjelma on opetusministeriön rahoituksella Turun yliopistossa kehitetty toimintamalli koulukiusaamisen vähentämiseksi. KiVa -lyhenne muodostuu sanoista Kiusaamisen Vastainen tai Kiusaamista Vastustava. KiVa Koulun on todettu vähentävän kiusaamista ja lisäävän hyvinvointia.

KiVa Koulun tavoitteena on kiusaamisen vähentäminen ja ennaltaehkäiseminen. Kiusaaminen on toistuvaa ja tahallista toisen mielen pahoittamista ja kiusaamisen kohteen on yleensä vaikea puolustautua.

Ajatuksena on, että jokaisella oppilaalla on vastuu yhteisestä hyvinvoinnista. Kaikille tulee olla selvää, että kiusaamista ei hyväksytä. KiVa -ohjelmaan kuuluu kiusaamisen ennaltaehkäisy sekä kiusaamistilanteiden selvittäminen.

KiVa Koulu -toiminta koulussamme:

Koulumme KiVa -tiimiin kuuluvat tänä vuonna luokanopettajat Minna Järvi ja Pirita Saksa sekä resurssiopettaja Saana Raikko. Tiimin ensisijainen tehtävä on esille tulevien kiusaamistapauksien selvittäminen:
  1. KiVa -tiimi keskustelee erikseen kiusaamistilanteen kaikkien osapuolten kanssa. Tarkoituksena on selvittää, mitä todella on tapahtunut.
  2. Keskustellaan yhdessä kaikkien osapuolten kanssa. Todetaan, että kiusaaminen on väärin ja kiusaamisen tulee loppua.
  3. Yhdessä sovitaan, miten käyttäytymistä tulee muuttaa ja kirjataan ylös, mitä on sovittu.
  4. Vanhemmille ilmoitetaan käydyistä keskusteluista.
  5. Kiusaamistilanne tarkastetaan 1-2 viikon kuluttua kiusaamisen selvittelystä. Tarvittaessa selvittelyä tai seurantaa jatketaan.
KiVa koulu tarvitsee onnistuakseen KiVan kodin, jossa vanhemmat viestittävät lapsille, etteivät he hyväksy kiusaamista. Keskustele lapsesi kanssa kiusaamisesta. Mieti lapsesi kanssa yhdessä, miten kannattaa toimia, jos havaitsee kiusaamista omassa koulussa.
KiVa koulu tehdään yhdessä!